سرطان مثانه دهمین سرطان شایع در سراسر جهان است. این سرطان ششمین سرطان شایع در مردان و هفدهمین سرطان شایع در زنان است. طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، تا کنون در سال 2023 بیش از 62000 مورد ابتلا به سرطان مثانه در مردان و نزدیک به 20000 مورد در زنان مشاهده شده است که این نشان از افزایش میزان مبتلایان به این بیماری در جهان دارد. از طرف دیگر، به گفته رئیس جامعه اورولوژی ایران خطر ابتلا به این نوع از سرطان در ایران نیز طی سال های اخیر به بیش از دو برابر افزایش یافته است.
در حال حاضر استاندارد طلایی جهت تشخیص این بیماری، سیستوسکوپی تهاجمی مثانه است. استفاده از این روش با عوارضی شامل درد، عفونت مجاری ادراری، هماچوری همراه است. همچنین، اغلب فاقد حساسیت کافی برای شناسایی صحیح بیماری می باشد.
یکی از مهندسین پزشکی دانشگاه هیوستون بهمراه تیم تحقیقاتی خود، کشف نشانگرهای زیستی جدیدی را برای تشخیص زودهنگام سرطان مثانه گزارش می دهند. به گزارش چاندرا موهان (Chandra Mohan)، استاد مهندسی پزشکی، در مجله BMC Medicine، با استفاده از غربالگری مبتنی بر آپتامر، بیان 1317 پروتئین در ادرار بیماران مبتلا به سرطان مثانه بررسی شد و مشخص گردید که D-dimer، قطعه پروتئین بوجود آمده از تجزیه لخته خون، ممکن است در تشخیص اولیه و یا نظارت بر روند بیماری نقش داشته باشد.
برخلاف مطالعات قبلی انجام شده در زمینه بررسی تعداد انگشت شماری از پروتئین های انتخاب شده بر اساس ویژگی های شناخته شده آنها، دکتر موهان در این روش، اولین و بزرگترین استفاده از غربالگری پروتئومی جامع مبتنی بر آپتامر با استفاده از نمونه های ادرار 42 نفر را گزارش نمود.
در سال های اخیر، فناوری غربالگری نشانگرهای زیستی مبتنی بر آپتامر (DNA یا RNAهای کوتاه و تک رشته ای) قادر به بررسی هزاران پروتئین در حجم های بسیار کم نمونه بوده است. بیش از یک دهه است که دکتر موهان موفقیت این روش را برای کشف نشانگرهای زیستی بیماری ثابت نموده است.
در طول غربالگری، از 21 پروتئین ادراری که سرطان مثانه را از کنترل های بالینی اورولوژی متمایز می کنند، D-dimer ادرار بیشترین میزان دقت (96/0) و حساسیت (97%) را نشان داد.
همچنین در مطالعه ی حاضر، دکتر موهان بزرگ ترین مطالعه اعتبارسنجی ELISA در سرطان مثانه را انجام داد. در این پژوهش، 30 نشانگر زیستی پروتئینی در یک گروه مستقل و متشکل از 68 نفر بررسی شد.
دکتر موهان نشان داد که 8 پروتئین ادرار به طور قابل توجهی سرطان مثانه تهاجمی عضلانی را از سرطان مثانه غیرتهاجمی عضلانی متمایز می کند که در این بین IL-8 و IgA بهترین عملکرد را دارند. این پروتئین ها ممکن است پتانسیل شناسایی پیشرفت بیماری را در طول درمان داشته باشند. استفاده از یک روش آزمایش ساده ادرار می تواند قابلیت جایگزینی روش پرهزینه و تهاجمی تشخیصی و نظارتی مبتنی بر سیستوسکوپی را داشته باشد.